Hassas döküm yöntemi nedir?
Hassas döküm, çeşitli endüstrilerde seri üretimi ve prototiplemeyi hızlandırmak için en büyük çözüm kaynaklarından biridir. Hassas döküm, tasarlanan parçanın mum modelinin seramik bulamacıyla kaplanmasıyla oluşturulan bir kalıba erimiş metalin dökülmesini içeren bir üretim yöntemidir.
Döküm türleri nelerdir?
Döküm tipleri altı elemandan oluşur. Santrifüjlü/mil döküm, yerçekimi döküm, kalıp döküm. Alçı döküm olarak listelenir.
Döküm derecesi nedir?
Döküm sıcaklığı parçaların şekline, kalınlığına ve kalıp tipine göre değişir; küçük parçalar için 1350°C-1450°C, büyük dökme demir parçalar için 1300°C-1400°C’dir. Sfero döküm çok kolay oksitlenir.
Savurmalı döküm nedir?
Erimiş metal ve alaşımların yatay, dikey veya alternatif bir eksen etrafında dönen bir kalıba dökülmesiyle yapılan dökümlere santrifüjlü döküm denir. Santrifüjlü döküm sürecinde, erimiş metal bir eksen etrafında dönen kalıplara dökülerek şekillendirilir. Döküm kalıpları metalden veya kalıp kumundan yapılabilir.
Döküm yönteminde model nedir?
Model: Kum kalıplama yöntemiyle üretilecek parçaya benzer şekilde, metalin döküleceği kalıp boşluğunu elde etmek için kullanılan kalıp elemanlarına “model” adı verilir.
Kum kalıba döküm nedir?
Kum dökümü en çok tercih edilen döküm proseslerinden biridir. Kum döküm prosesi en basit döküm tekniği olarak kabul edilir. Dökülecek malzeme döküm kumuna aktarılır. Erimiş metal boşluğa doldurulur ve döküm malzemesini ve tüm parçayı oluşturur.
Kayıp köpük yöntemi hangi döküm?
Lostfoam, bağlayıcı madde olmadan polistiren model kullanılarak yapılan basit bir döküm yöntemidir. Bu yöntem, bazı büyük miktarların seri üretiminde büyük bir avantaj sağlar. Dünya çapında sessizce gelişen bir işlemdir. Çelik, dökme demir, sünek demir ve alüminyumdan yapılmış dökümlerde kullanılır.
Pres döküm ne demek?
Pres döküm, erimiş metalin yüksek basınç altında bir kalıp boşluğuna zorlandığı bir metal döküm işlemidir. Kalıp boşluğu, işlem sırasında benzer şekilde şekillendirilmiş ve enjeksiyon kalıbı gibi işlev gören iki sertleştirilmiş takım çeliği kalıbı kullanılarak oluşturulur. Pres döküm, erimiş metalin yüksek basınç altında bir kalıp boşluğuna zorlandığı bir metal döküm işlemidir. Kalıp boşluğu, işlem sırasında benzer şekilde şekillendirilmiş ve enjeksiyon kalıbı gibi işlev gören iki sertleştirilmiş takım çeliği kalıbı kullanılarak oluşturulur.
Döküm kalıpları hangi malzemeden yapılır?
Döküm demir, karbon çeliği, alaşımlı çelik ve bazen demir dışı malzemeler kalıp malzemesi olarak kullanılabilir. Döküm metalin erime sıcaklığı yüksek olduğunda alaşımlı çelik kalıplar kullanılır; düşük olduğunda karbon çelik kalıplar kullanılır.
Döküm kaç derecede?
Erime noktası 1150 °C’dir, bu da çelikten daha düşüktür. Mutfak eşyaları yapımında tercih edilen malzemelerden biridir. Hiçbir toksik madde içermez, yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır, ısıyı çok iyi iletir ve dağıtır ve şekillendirilmesi kolaydır.
Döküm hataları nelerdir?
Alüminyum dökümde en sık karşılaşılan döküm hatalarını şöyle sıralayabiliriz: gaz kabarcıkları, sıçrama, sıcak çatlaklar, kir, kopmalar ve sürüklenmeler, sıvı alüminyumun kuma nüfuz etmesi, hizalama bozukluğu ve deformasyon.
Kokil döküm nedir?
Yerçekimi dökümü: Teknoloji Yüksek ısıl iletkenliği sayesinde kalıp, donmuş eriyiğin hızlandırılmış bir şekilde soğumasını sağlar. Bu da, iyileştirilmiş mekanik özelliklere sahip yoğun ve ince taneli bir dokuya yol açar. Sürekli bir kalıpta katılaştırılarak eriyikten yeni bir bileşen oluşturulur.
Kaç çeşit döküm vardır?
İçindekiler1.1 Kum döküm1.2 Alçı kalıp dökümü1.3 Kabuk döküm1.4 Hassas döküm1.5 Buharlaştırıcı kalıp dökümü1.5.1 Kayıp köpük dökümü1.5.
Alüminyum döküm kaliteli mi?
Döküm alüminyum alaşımları hafiftir ve karmaşık parça geometrileri ve ince duvarlar için yüksek boyutsal kararlılığa sahiptir. Alüminyum yüksek korozyon direncine ve mekanik özelliklere sahip olmasının yanı sıra yüksek termal ve elektriksel iletkenliğe sahiptir ve bu da onu döküm için iyi bir alaşım yapar.
Santrifüj döküm nedir?
Santrifüj döküm, metalleri ve alaşımları yüksek hızda döndürme işlemiyle şekillendirme yöntemidir. Bu yöntem genellikle yüksek kaliteli ve dayanıklı parçaların üretiminde kullanılır. Santrifüj döküm işlemi diğer işlemlere kıyasla daha az işçilik gerektirir ve daha az malzeme kaybına neden olur.
Slip döküm yöntemi nedir?
Slip döküm işleminde, sıvı seramik süspansiyonu gözenekli bir kalıba dökülür, sıvı kalıptan çıkarılır ve parçacıklar kalıbın kenarlarında birikir. Seramik süspansiyonun viskozitesine, kalıp türüne ve işleme yöntemine bağlı olarak farklı döküm türleri vardır.
Basınçlı döküm yöntemi nedir?
Pres döküm, erimiş metalin bir kalıba enjekte edilmesiyle metal parçaların üretildiği bir parça üretim sürecidir.
Kokil döküm yöntemi nedir?
Yerçekimi dökümü, eriyiğin üstteki bir döküm açıklığından sürekli bir metal kalıba, yani yerçekimiyle döküldüğü bir döküm işlemidir.
Sürekli döküm yöntemi nedir?
Bu yöntem, katı veya içi boş uzun parçalar üretmek için kullanılır. Sıvı mineralin su soğutmalı kalıcı bir kalıptan geçirilerek katıya dönüşmesini sağlayan işlemdir.