Hem SGK hem Bağkuru olan hangisinden emekli olur?
Örneğin, sigortalının hem SSK hem de Bağ-Kur prim ödemesi varsa ve fiili prim ödeme süresinin son 7 yılı içinde en çok SSK statüsünden prim ödemişse, SSK’dan emeklilik maaşı alacaktır. En çok Bağ-Kur statüsünden prim ödemişse, Bağ-Kur’dan emeklilik maaşı alacaktır.
SSK mı Bağ-Kur mu nasıl öğrenebilirim?
E-devlet, sigorta avantajlarının kanıtını talep etme seçeneği sunar. SGK hizmet faturalama talepleri için, hizmet ve prim bilgileri, TR Kimlik numaranız ve şifrenizi kullanarak e-devletin “SGK kayıt ve hizmet listesi/meslek ünvanı listesi” sekmesi üzerinden alınabilir.
Emekli SSK mı Bağ-Kur mu?
SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu), 1946 yılında İşçi Sigortaları Kurumu olarak kurulmuş ve 1964 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu adını almıştır. Çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını ve emekli olmasını amaçlayan bu sigorta kurumu, BAĞ-KUR gibi 2006 yılında SGK çatısı altına alınmıştır.
SSK dan nasıl emekli olabilirim?
– 15 yıl sigortalılık, 3600 gün prim ödeme ve kadınlar için 50 yaş, erkekler için 55 yaş şartlarını sağlayan herkes emekli olabilecek. Bu şartları o tarihte sağlayamayanlar için, şartları sağlayacakları tarihe göre kademeli geçiş süreci öngörülüyor.
Bağ-Kur ve SSK primi aynı anda olur mu?
Bağ-Kur (4/b) kapsamında sosyal sigorta primine tabi olan bir kişi, sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdi/iş sözleşmesi kapsamında çalışırsa Bağ-Kur sigortası sona erer. SSK (4/a) sigortası sona erer.
Hem Bağ-Kur hem SSK emekli maaşı alabilir mi?
✔ İkisi de SSK’lı ise yüksek olanın maaşı tam, düşük olanın maaşı yarı yarıya ödenir. ✔ İkisi de Bağkur’lu ise yüksek maaş ödenir. ✔ İkisi de memur ise tercihli emekli maaşı bağlanır. ✔ Sigortalılık durumu farklı ise maaşının tamamı ödenir.
Bağkurdan emekli olduğumu nasıl öğrenebilirim?
Bağlantıya tıklayarak Bağ-Kur numaralarını girebilir ve “Sosyal güvenlik ödeneği için prim borcu yok” mesajını alabilirler. Emeklilik fonumuzun emekli üyeleri şunlardır: Bağlantıdan edinilebilir.
4A emeklilik mi 4 b emeklilik mi?
Daha önce Sosyal Sigortalar Kurumu’na prim ödeyenleri de kapsayan bu sistemin adı, SSK’dan SSI’ya geçilmesiyle 4A olarak değiştirildi. 4B sigortası daha önce BAĞ-KUR olarak biliniyordu. Hemen hemen herkesin bildiği emeklilik fonu, yeni düzenlemelerle artık 4C sigorta kolu olarak adlandırılıyor.
Isteğe bağlı sigorta primi 4A mı 4B mi?
İsteğe bağlı sigorta, bir kurumda veya işyerinde çalışmanıza gerek kalmadan SSI hizmetlerinden yararlanmanızı sağlar. Aynı zamanda, bu sigorta türü 4A statüsünde ayda 30 günden az çalışan yarı zamanlı çalışanları da kapsar. 2024’ten itibaren geçerli olan isteğe bağlı sigorta primleri aşağıdaki gibidir.
Bağ-Kur ve SSK birleştirilir mi?
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi birden fazla statüde çalışanlar hizmetlerini birleştirebiliyor. Hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenler için avantaj olan bu durum, bazı vatandaşların emekliliğini de geciktiriyor.
4A ve 4B arasındaki fark nedir?
Düzenli olarak bir işveren için çalışıyorsanız ve özel sektörün bir parçasıysanız, sigortanız 4A sigorta türü aracılığıyla ödenecektir. Kendi işinizi yürütüyorsanız, 4B grubuna dahil edileceksiniz. 4C, memurların yanı sıra okul müdürlerini veya daimi çalışanları da içerir.
Kaç çeşit emeklilik sistemi var?
Sosyal Sigorta Kurumu tarafından verilen 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç farklı sigorta seçeneği bulunmaktadır. Gerekli şartları sağlayıp belirli bir çalışma saatini koruduğunuzda sigortanız sayesinde emekli olabilirsiniz.
Bağkurluyum SSK dan nasıl emekli olurum?
Cevap: Ek Madde 5 kapsamında ödenen primler SSK’ya sayılır. SSK’dan çıkmak için, 25 yıl sigortalı olmak, 5000 iş günü prim ödemiş olmak ve 45 yaşını doldurmuş olmak şartıyla, Bağkur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primleri Ek Madde 5 kapsamında 450 prim günü daha ödeyerek 1260 güne tamamlamanız gerekir.
Emekli olmak için hangi sigorta gerekli?
4A Sigortası Nedir? 4A sigortası, çalışanın brüt maaşından emeklilik, sağlık, maluliyet katkıları ve gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapılıp devlete ödendiği bir sosyal sigorta türüdür.
SSK’ya gitmeden emekli olunur mu?
Asıl amaç çalışanların sosyal güvenliğini sağlamak olsa da isteğe bağlı sigorta primleri ödenerek emeklilik hakkı elde etmek de mümkündür. Çalışmasanız bile isteğe bağlı sigortalılığınızı sürdürmek önemli bir haktır.
Bir kişi hem sigortalı hem Bağkurlu olabilir mi?
Yani, sadece şirket sahibi veya ortağıysanız BAĞ-KUR üyesi olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR’a kayıtlı bir şirketin sahibi ve ortağıysanız, daha sonra SSK sahibi olmanız mümkün değildir. Şirket sahibi veya ortakları BAĞ-KUR’dan sonra SSK’ya geçseler bile, halihazırda var olan BAĞ-KUR feshedilmediği sürece SSK üyesi olamazlar.
SSK ve Bağ-Kur prim günleri nasıl birleştirilir?
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hizmetlerini birleştirme başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Hizmetler, hizmet sürelerini ve çalıştıkları yeri kontrol ederek SSI ile yapılan yazışmalara göre birleştiriliyor. Memurlar ayrıca kamu hizmetine başlamadan önce hizmetleri sırasında ek ödeme başvurusunda bulunabiliyorlar.
Bağ-Kur prim borcu olan SSK’dan emekli olabilir mi?
SSK şartlarında Bağkur’unuzdan emekli olmanızda bir sakınca yoktur. 1260 günden az Bağkur süreniz olduğu için SSK şartlarında SSK’dan emekli olursunuz. Ancak emeklilik şartlarından biri de Bağkur prim borcunuzun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
Bir kişi hem SSK hemde emekli Sandığından emekli olabilir mi?
Hem SSK’dan hem de Emekli Sandığı’ndan emeklilik maaşı almak mümkün değildir.